Val av padelrack

Vilket padelrack ska man köpa?

Det som skiljer padelracken åt är formen, vikten, tjockleken, materialet och balansen. Här kommer lite tips för dig som nu letar efter rätt rack för just dig.

Formen på racket

  • Runt = Bäst för nybörjare eftersom dessa rack har oftast en ganska stor sweetspot* centrerat i mitten samt att vikten oftast är jämnt fördelat på dessa rack.
  • Diamantformat = Bäst för avancerade spelare då rackets sweetspot* är mindre och placerat lite högre upp på racket. Detta gör att man får hårdare träff på bollen men det är samtidigt svårare att hantera än det runda racket. Detta rack passar bäst spelare med offensiv spelstil.
  • Dropp/tårtformat = Dessa rack är en variant av de två andra formerna. Dess sweetspot* är något högre än på ett runt racket men inte lika högt som på det diamantformade. Detta rack passar bäst för den spelare som gillar att variera sitt spel mellan defensivt och offensivt.

* Rackets sweetspot är den perfekta ytan på racket där du får mest ut av ditt slag. En träff där ger det mest kontrollerade slaget och där racket vibrerar så lite som möjligt.

Vikten på racket

Vikten på ett padelrack brukar ligga på 350-385 gram på herracket och 330-360 gram på damracket. Med ett tyngre rack får du ett hårdare slag men det har dock sämre manövreringsförmåga som kan kännas klumpigt. Om du har en defensiv spelstil och vill snabbare kunna manövrera racket så kan ett damrack passa bäst även om du är en man.
En annan sak att ha i åtanke är att om man har problem med tennisarmbåge så bör man ta ett lättare rack för att minska belastningen på armbågen. Det finns även rack som har speciella material i handtag samt ramen för att minska vibrationerna som uppstår när man slår bollen.

Tjocklek på racket

Padelrackets tjocklek är för det mesta 38 mm men det finns även rack som är 33 mm och detta gör racket lättare och enklare att manövrera. Rack med tjocklek på 33 mm brukar vara juniorrack.

Materialet på racket

Padelracket är från grunden tillverkad av skum- eller gummimaterial. Om rackets bas (kärnan) är något mjukare så får man mer kraft i slaget medans en hårdare bas ger mer kontroll i slaget. Det vanligaste materialet är EVA (Ethylene-vinyl acetate) som är ett perfekt material som tål stötar och är elastiskt.
Utanför rackets bas används oftast kolfiber just för att det är lätt och tål stötar. Den sista ytan på racket är olika beroende på vilken prisklass racket är på. De enklaste modellerna har en yta av glasfiber medans de mer avancerade racken innehåller någon form av kolfiber eller en blandning av kolfiber och glasfiber på sin yta.

Ruggad eller slät yta?
Det vanligaste är att racket har en slät yta men det finns rack med ruggad yta och det finns diskussioner om att man får bättre skruv på bollen med en ruggig yta men det finns inga bevis på detta. Om man däremot får en bättre känsla i slagen med en ruggad yta så är det racket för dig.

Balans på racket

Generellt så gäller:

  • Ett runt rack är mittenbalanseras
  • Ett diamantformat har balansen högre upp
  • Ett dropp/tårtformat rack har även den balansen högre upp

Det finns dock rack där man har ändrat på detta. Runda rack som har sin balans högre upp på racket än centrum samt diamant- och droppformade rack som har sin balans närmare centrum.

Ett runt rack som har balansen högre än centrum är mer svårspelat men kan generera mer kraft medans ett diamant/droppformat rack som är mittenbalanserat känns enklare att spela med men genererar inte samma kraft som en med balansen högre upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *